Jehovah's Getuigen brengen nieuwe film uit met anti-homo boodschap



In mei vorig jaar publiceerde de Jehovah's Getuigen (JGs) een animatiefilm gericht op jonge kinderen waarin te zien was hoe een jong meisje met haar moeder in gesprek was over homoseksualiteit. Het meisje vertelt haar moeder dat een klasgenootje een tekening had gemaakt van haar twee moeders. De moeder reageert door met het jonge meisje te spreken over hoe God volgens haar denkt over het huwelijk. Tijdens de jaarlijkse congressen die door alle getuigen over de wereld deze zomer bezocht worden, zal opnieuw in een film aan alle aanwezigen het standpunt over homoseksualiteit duidelijk gemaakt worden.

Nadat ik het animatiefilm op mijn youtubekanaal had gedeeld en diverse gaymedia en het COC hierover had geïnformeerd, werd de animatiefilm landelijk nieuws en veel mensen reageerden boos. Het COC drong aan op een gesprek met het bestuursorgaan van de Jehovah's Getuigen, maar dit gesprek werd geweigerd. De film  veroorzaakte veel opschudding in Nederland en ook in andere delen van de wereld werd er boos gereageerd. Toch heeft dit de Jehovah's Getuigen niet ervan weerhouden om meer materiaal te publiceren gericht tegen het accepteren van homoseksualiteit. In september 2016 plaatste de Jehovah's Getuigen een werkblad op hun website, dat tieners moet helpen om hun “Bijbelse standpunt” over homoseksualiteit aan leeftijdgenoten uit te leggen. Het werkblad bevat vragen en invulvelden om tieners te helpen om hun afwijzende houding tegenover homoseksualiteit te verdedigen.

Geen eigen mening
Individuele Getuigen van Jehovah verdedigen hun mening over homoseksualiteit door te verwijzen naar de Bijbel. Dit betekent niet dat hun mening het resultaat is van zelfstandig Bijbelonderzoek. Het wordt individuele JGs afgeraden om zelfstandig de Bijbel te bestuderen zoals valt op te maken uit een interne publicatie.

Koninkrijksdienst September 2007
De term “getrouwe en beleidvolle slaaf” is intern gebruikt jargon. Het is een verwijzing naar de mannen die de leiding hebben over de wereldwijde organisatie van Jehovah's Getuigen. Deze mannen zijn verantwoordelijk voor alle publicaties van het Wachttorengenootschap. In het bovenstaande artikeltje wordt onafhankelijke Bijbelstudie afgekeurd. De individuele getuigen wordt geadviseerd om onderzoek te doen in de eigen publicaties.
Wat betekent dit voor het individuele standpunt over homoseksualiteit? Het afkeuren van zelfstandige studie van de Bijbel en het advies om alleen onderzoek te doen  in de publicaties van het Wachttorengenootschap, betekent dat de mening over homoseksualiteit grotendeels is gevormd door de uitleg van het Wachttorengenootschap. Het is een JG niet toegestaan om een mening over homoseksualiteit te hebben die afwijkt. Ook kan een JG die homoseksuele gevoelens heeft geen relatie aangaan met iemand van hetzelfde geslacht. Het afwijken van de geloofsleer en regels kan leiden tot uitsluiting. Dit betekent dat alle JGs  inclusief familie en vrienden het contact dienen te verbreken. Angst voor uitsluiting is dan ook een sterk drukmiddel om te leven naar de leer van de JGs. Het vooruitzicht al je contact met familie en vrienden te verliezen is nu eenmaal geen aantrekkelijk vooruitzicht.

Nieuwe film
In een nieuwe film getiteld Denk aan de vrouw van Lot wordt ingespeeld op de angst de goedkeuring van God te verliezen en daarmee het vooruitzicht op het eeuwige leven te verspelen.
Tijdens een driedaags congres zal er tijdens de namiddag de driedelige dramafilm getoond worden dat een moderne bewerking wil zijn van Bijbelse verhaal van Lot en zijn gezin in de stad Sodom. Op haar webpagina vermeldt het Wachttorengenootschap: "De waarschuwing die Jezus bijna 2000 jaar geleden gaf is belangrijker dan ooit. Kijk hoe Brian en Gloria leren hun gezin te beschermen tegen de gevaren waar Jezus voor waarschuwde."

Een van de gevaren waar dit driedelig drama voor waarschuwt is het gevaar van tolerant worden tegenover homoseksualiteit. Er zijn twee scenes waarin de de opvatting van de getuigen over homoseksualiteit getoond wordt. De eerste scene is te zien in deel 1 (vanaf 28:21). De scene toon Gloria met haar moeder die een realityprogramma kijken. In het programma is een homokoppel te zien. Gloria's moeder maakt een opmerking over het koppel waarbij ze zegt de mannen grappig te vinden. Gloria reageert op een afkeurende manier door haar moeder duidelijk te maken dat ze een jaar geleden nog geschokt zou zijn door deze beelden. De boodschap van de scene is duidelijk: Pas op dat je homoseksualiteit niet normaal gaat vinden!

De meest opmerkelijke scene is echter de scene die te zien is in deel 2 (vanaf 20:51). In de scene zien we hoe Gloria en haar man Brian reageren als ze vernemen dat een collega van hun dochter twee moeders heeft. De collega's krijgen een compliment en Gloria merkt op dat hun ouders wel trots zullen zijn. Eén van de collega's (Tess) merkt op dat haar beide moeders trots op haar zijn. Ze benadrukt dat haar moeders een lesbisch koppel zijn. Gloria weet zich geen houding te geven en vertelt dat ze recent heeft ontdekt dat haar collega Marty homo is waarnaar Tess zegt dat Gloria's opmerking klinkt alsof er iets mis zou zijn met homoseksualiteit.

De scene wekt de indruk dat Tess zich onbeschoft en uitdagend gedraagt door te vertellen dat ze twee lesbische moeders heeft. Tess wordt voorgesteld als agressief en aanvallend. In werkelijkheid is Gloria's manier van reageren op zijn minst sociaal onhandig te noemen en zo niet een directe afkeuring van de homoseksuele relatie van Tess' ouders. Het standpunt van de JGs wordt voorgesteld als volstrekt redelijk. Brain  maakt van de gelegenheid gebruikt om duidelijk te maken dat zijn gezin volgens Bijbelse normen wil leven, maar dat hij zijn opvattingen aan niemand opdringt en anderen niet veroordeelt.

Tess (midden) vertelt dat haar ouders een lesbische relatie hebben
Tijdens het verdere verloop van het gesprek zien we hoe Gloria opmerkt dat ze misschien te streng voor homo's zijn en dat sommigen misschien zo geboren zijn. Brian merkt op dat God mensen een vrije wil heeft gegeven om te kiezen om naar Zijn normen te leven. Hij voegt eraan toe dat tegen Gods normen ingaan schadelijk voor jezelf is. Hiermee suggereert hij dat de lesbische relatie van Tess' ouders schadelijk is. Opvallend aan de hele scene is dat Brian beweert zijn geloofsopvattingen niet aan anderen op te dringen, maar het tegelijkertijd wel nodig vindt om de collega's van zijn dochter de les te lezen door Tess' opmerking niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. 

Het doel achter de film

Als buitenstaander zou het kunnen lijken dat het enkel gaat om een soort amusement voor Jehovah's Getuigen waar nogal slecht in geacteerd wordt. Maar dat is nogal naïef gedacht.

Films als deze worden gebruikt als instructiemateriaal voor de JGs. Deze film is direct bedoeld om JGs te leren hoe ze dienen te reageren in een situatie zoals die zich voordoet in de film: als iemand terloops opmerkt twee vaders of moeders te hebben dan kan een getuige dit niet zonder meer te laten voorbijgaan. De gelegenheid dient aangegrepen te worden om je standpunt over homoseksualiteit duidelijk te maken. Iedere JG zal begrijpen dat het geen serieuze optie is om een dergelijke opmerking gewoon voorbij te laten gaan.  De animatiefilm die in dit artikel genoemd is, is een ander voorbeeld waarin te zien is hoe de moeder haar dochter leert hoe zij de situatie kan gebruiken om haar geloofsopvatting te delen .

Let bovendien eens verder op hoe het Wachttorengenootschap angst gebruikt om de les uit deze dramafilm over te brengen. In het laatste deel (vanaf 28:30) zien we hoe Gloria in haar gedachte de waarschuwing hoort: “Denk aan de vrouw van Lot”. Dit is een verwijzing naar het Bijbelverhaal van Lot en zijn gezin in Sodom. Nadat Lot uit de stad is gevlucht en er vuur en zwavel uit de hemel op de stad regent,  kijkt zijn vrouw om en veranderd in een pilaar van zout. Door om te kijken naar het zondige Sodom heeft zij Gods goedkeuring verspeeld en verliest zij haar recht om te leven. In de scene zien we hoe Gloria het beeld van Lots vrouw die in een zoutpilaar veranderd in gedachte heeft. Uiteindelijk stelt zij zich voor hoe ze zelf in een zoutpilaar veranderd. We zien de angst op haar gezicht.  Het getoonde beeld creëert een horroreffect. Het doel is om de individuele JG te een waarschuwen  om niet Gods goedkeuring te verspelen. De beelden zijn manipulatief, ze doen een beroep op de angstgevoelens en bewerkstelligen daarmee een krachtige inprenting om zich aan de leer van het Wachttorengenootschap te houden waaronder de opvatting over homoseksualiteit.

Congressen in Nederland
In Nederland zal deze driedelige dramafilm getoond worden tijdens de congressen die zullen worden georganiseerd tussen 7 juli en 8 septeber 2017 in Swifterband. In Nederland zijn zo'n dertigduizend Getuigen die samen met hun kinderen minimaal één van deze congressen zullen bezoeken.

Helaas zullen onder deze bezoekers ook jongeren zijn met homoseksuele gevoelens die door het vertonen van deze film bevestigd worden in de opvatting dat het beter is om je eigen homoseksuele gevoelens te negeren en dat de gemeenschap van Jehovah's Getuigen geen veilige plek is, om open en eerlijk over je homoseksuele gevoelens te kunnen spreken. Indien je wil weten wat het betekent om in een dergelijke groep op te groeien en te ontdekken dat je homoseksueel bent, dan kun je mijn persoonlijk verhaal lezen op mijn Facebookpagina.


Fragmenten van de film op youtube:







Reacties

Populaire posts